Vacature: gemeenschapswacht – vaststeller

Wil jij het verschil maken op vlak van veiligheid en leefbaarheid in Dendermonde? Ben je communicatief sterk, ondernemend en assertief? En ben je stressbestendig en integer ingesteld?

Rol in de organisatie

Als gemeenschapswacht - vaststeller van Dendermonde ben je herkenbaar aanwezig in het straatbeeld en vorm je een laagdrempelig aanspreekpunt. Een boeiende en uitdagende job waarin je voor de inwoners van Dendermonde het verschil kan maken op vlak van veiligheid en leefbaarheid. Zo treed je preventief op om de veiligheid in het straatbeeld te verhogen.

Om je doelstellingen te realiseren heb je vier taken: informeren, sensibiliseren, communiceren en verbaliseren. In samenwerking met de lokale politie werk je mee aan acties rond diefstalpreventie, fietscontroles aan de scholen, bevragingen in de buurt … Ook bij fietsgraveringen, autograveringen of (brom)fietstellingen ga jij mee op pad.

Wekelijks hou je toezicht op de markt en bij andere activiteiten/evenementen op het grondgebied. Bijkomend treed je op als gemachtigd opzichter bij onder meer scholen en andere.

Als gemeenschapswacht kom je dagelijks in contact met de burgers en werk je nauw samen met de lokale politie en andere stadsdiensten. Je spreekt mensen aan op hun gedrag, informeert hen over de regels en stelt bij overtreding een bestuurlijk verslag op in het kader van de GAS (Gemeentelijke Administratieve Sancties). Bij problemen rond sluikstorten, vandalisme, gebreken aan de weginfrastructuur, ontbreken van signalisatie … meld jij dit aan de bevoegde diensten.

Het verhogen van de sociale controle is een belangrijke taak voor de gemeenschapswacht. Door jouw permanente aanwezigheid op straat en op openbare plaatsen voorkom je dat mensen gemakkelijk overgaan tot hinderlijk gedrag. Jouw taak is om mensen bewuster te maken van bepaalde wangedragingen of handelingen.

Tot slot word je flexibel ingezet in functie van specifieke opdrachten. Indien nodig ben je bereid om buiten het vaste uurrooster en in het weekend te werken.

De ideale kandidaat

Als gemeenschapswacht kom je dagelijks in contact met de burgers. Je spreekt mensen aan op hun gedrag en informeert hen over de regels. Je bent dus niet alleen communicatief sterk aangelegd, maar ook ondernemend en assertief. Daarnaast zijn stressbestendigheid en integriteit essentiële eigenschappen voor deze functie. Je bent in staat conflictsituaties op een correcte manier aan te pakken. Als gemeenschapswacht werk je vaak buiten en kan je dus tegen een stootje, ook bij slecht weer. Verder verwachten wij dat je vlot met de meest courante ICT-toepassingen overweg kan. Aangezien je veel verplaatsingen maakt op het grondgebied Dendermonde, heb je bij voorkeur een rijbewijs B. Tot slot is men wettelijk verplicht een opleiding te volgen en hiervoor te slagen.

Download de infobrochure voor gemeenschapswacht

Plaats in de organisatie

Als gemeenschapswacht – vaststeller maak je deel uit van de preventiedienst van de lokale politie Dendermonde, waar ook je werkplek gevestigd is. Informeren, sensibiliseren, communiceren en verbaliseren zijn de sleuteltaken die je samen met jouw collega gemeenschapswacht opneemt.

Ons aanbod

 • Blijf leren en groeien via ons groot opleidingsaanbod.
 • Geniet van een goede balans tussen werk en privé
 • Een voltijdse functie in contractueel dienstverband
 • Een aantrekkelijke verloning volgens de salarisschaal C1-C3 (min. € 2.018 en max. € 3.598 bruto geïndexeerd maandsalaris)
 • Relevante werkervaring kan meegenomen worden
 • Je geniet van een 2e pensioenpijler ter waarde van 4% van je bruto jaarloon
 • Openbaar vervoer voor woon-werkverkeer is volledig terugbetaald.
 • Kom je met de fiets naar het werk? Dan krijg je een mooie fietsvergoeding
 • Gratis hospitalisatieverzekering.
 • Maaltijdcheques

Bijkomende informatie

 • Het verloop van de selectie
  • Preselectie (gunstig/ongunstig)
  • Een gevalstudie: 10 of 11 mei (onder voorbehoud)
  • Sollicitatiegesprek of mondelinge proef: 10 of 11 mei (onder voorbehoud)
  • Een psychotechnische onderzoek
  • Advies van de korpschef

Interesse?

Solliciteer hier voor gemeenschapswacht

Solliciteren kan tot en met 28 april 2021 door jouw cv, ingevulde vragenlijst en een kopie van jouw diploma te bezorgen.

Vragen?

Voor meer inlichtingen over de selectieprocedure kan je contact opnemen met Petra Beeckman, personeelsdienst - team selectie en rekrutering via vacatures@dendermonde.be of via 0492-13 82 27.

Dit artikel werd gepubliceerd op 7 april 2021.