Wij CurieuzeNeuzen mee!

Lokaal bestuur Dendermonde neemt deel aan het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit 'CurieuzeNeuzen in de tuin', samen met Universiteit Antwerpen, De Standaard en 5.000 Vlamingen.

Dit weekend trapten we de meetcampagne van het citizen science project CuriuezeNeuzen mee in gang. Geen paaseieren in de tuin van het Zwijvekemuseum en wzc Aymonshof, wél een meetsensor. 

De 'meetsensor' houdt de temperatuur en de vochtigheid van de bodem de komende maanden in het oog. De data wordt doorgestuurd naar en verwerkt door universiteit Antwerpen.

Het CuriuezeNeuzen burgeronderzoek gaat na waarom sommige gronden beter bestand zijn tegen de hitte en de droogte dan andere.

Ze pogen de effecten van steeds warmere en drogere zomers te achterhalen, analyseren hoe tuinen een verkoelende plek kunnen zijn tijdens een hittegolf en onderzoeken of we tuinen, parken, akkers en natuurgebieden in de toekomst beter kunnen wapenen tegen de droogte.

Tussentijdse resultaten van de hitte en droogte in jouw regio kan je opvolgen via de interactieve stippenkaart op www.standaard.be/curieuzeneuzen.

Dit artikel werd gepubliceerd op 6 april 2021.