Klimaatgezonde tuinen in Dendermonde

20 tuintips voor het klimaat.

De Provincie Oost-Vlaanderen en het lokaal bestuur Dendermonde willen private tuinen en openbare ruimte klimaatbestendig maken met het nieuw project Klimaatgezonde Tuin. Want, tuinen nemen 9% van de totale Vlaamse grondoppervlakte in en bieden heel wat kansen om te ontharden en vergroenen. 

Regentuinen

De Schelde- en Dendervallei is gevoelig voor wateroverlast maar de droge zomers zorgen voor droogteproblemen. De oplossing? Een groene stad met regentuinen!

Door je tuin of terras als een regentuin in te richten, heb je niet alleen een aangename plek om te vertoeven, je draagt ook bij aan een beter klimaat. 

De basis van regentuinen bestaat uit vergroenen en ontharden, op publiek en privaat terrein, om overvloedige regenval op te vangen. Via een aantal eenvoudige ingrepen, die het bufferend effect (sponswerking) van onze bodem maximaliseren, kunnen we Dendermonde wapenen tegen de steeds vaker voorkomende hevige regenbuien.

De provincie bundelt 20 praktische tips in een handige folder, die je op weg helpen om meer ruimte te creëren voor water en biodiversiteit. Zo krijg je een woonomgeving vol leven, waar bijen, vlinders, vogels zich thuis voelen. Zij helpen je straks ontspannen met hun vrolijk gefladder en gekwetter.

Download de folder

Heb je geen tuin? Je kan nog steeds je steentje bijdragen door meer groen te creëren op je dak, gevel, balkon en/of koer.

Dit artikel werd gepubliceerd op 1 mei 2021.