Burgemeester hijst samen met duurzame helden vlag voor klimaatdoelstellingen

Van 18 tot 25 september vierde Dendermonde samen met 116 andere Vlaamse steden en gemeenten de Week van de Duurzame Gemeente. Daarbij werden op initiatief van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) in heel Vlaanderen duurzame helden in de kijker gezet.

Maar liefst negen personen en bedrijven kregen dit jaar de titel van lokale duurzame held toegewezen. Allemaal zetten ze zich in voor minstens twee van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties (of de SDG’s, Sustainable Development Goals). Op die manier werken ze aan een betere toekomst voor ons en de generaties na ons. Dat verdient een bloemetje! Daarom hees de burgemeester samen met hen afgelopen zaterdag 25 september de SDG-vlag.

De 9 helden

La Confiance gebruikt bij de productie van zijn koekjes en speculaas alleen gecertificeerde biologische ingrediënten van lokale producenten. Het bedrijf hanteert ook een transparante bedrijfscultuur waarbij openheid en respect tegenover collega’s, klanten en leveranciers altijd centraal staan. La Confiance maakt van maar liefst zes duurzame ontwikkelingsdoelstellingen intensief werk. Zo produceert het bedrijf op een duurzame wijze, promoot het duurzame landbouw, zet het in op het gebruik van gezondere alternatieven en ingrediënten, doet het aan duurzame productinnovatie en gaat het wereldwijd partnerschappen aan voor duurzame ontwikkeling.

Gino Bertin zet zich op heel wat vlakken in voor een duurzame toekomst. Via het Kinderfonds De Tondeldoos ondersteunt hij gezinnen met kinderen die het financieel moeilijk hebben. Dat doet hij door materiaal te doneren en activiteiten te organiseren. Hij is ook actief betrokken bij de Welzijnsschakel Samenvloeiing die babbelmomenten organiseert en initiatieven lanceert zoals het rugzakkenproject voor kansarme kinderen. Daarnaast heeft hij een inzamelpunt in Grembergen voor mensen die hygiënisch materiaal willen schenken in de strijd tegen menstruatie-armoede. Gino zet zich trouwens niet alleen in voor zijn medemens, ook de natuur draagt hij hoog in het vaandel. Zo is hij lid van de beheerwerkgroep van het natuurreservaat Groot Schoor en neemt hij deel aan de Open tuinen van de Landelijke Gilde Grembergen, waar hij ecologisch tuinieren promoot.

Voedselteam Dendermonde ijvert voor de bevordering van kleinschalige, duurzame land- en tuinbouw en voor het uitbouwen van lokale economieën. De sociaal-culturele beweging wil een voortrekkersrol vervullen op het vlak van de korte keten en alternatieve bedrijfsvoering. Daarom moedigt ze mensen actief aan om samen een voedselsysteem op te bouwen dat eerlijk, gezond en duurzaam is van zaadje tot bord. De voeding is afkomstig uit de eigen regio, wordt geproduceerd in harmonie met de vier seizoenen, respecteert de aarde en de natuur en is eerlijk. Zo behoudt de producent het recht op autonome keuzes en prijszetting. In Dendermonde is al sinds 2006 een Voedselteam actief dat wekelijks gezond en eerlijk basisvoedsel levert aan de aangesloten gezinnen.

Nora Lorré zet zich al jaren in als duurzame duizendpoot. Met haar afvalarme levensstijl probeert ze haar ecologische voetafdruk zo laag mogelijk te houden. Zo heeft ze haar eigen verpakkingsvrije winkel Tarra Verpakkingsvrij, die onlangs verhuisd is naar Sint-Gillislaan 91 in Dendermonde. Daarnaast is ze de drijvende kracht achter De Buurderij in Dendermonde, het korte-keteninitiatief bij uitstek.

Newson nv is een hoogtechnologische kmo die de meest zuinige laserafbuigsystemen ter wereld ontwikkelt en produceert. Door het zeer lage energieverbruik is er bovendien geen koeling nodig, waardoor er extra op CO2-uitstoot wordt bespaard. Ook de assemblage gebeurt volledig op Belgische bodem. Deze innovatieve technologie wordt onder andere toegepast bij oogoperaties. Daarnaast beschikt het bedrijf over een 3D-printer waarmee ze hun eigen biologisch afbreekbare verpakking drukken.

Stam Agro nv is een jong bedrijf uit Dendermonde dat streeft naar een duurzame stikstofarme landbouw. De doelstelling van Stam Agro is om de miskende grondstoffen optimaal op te splitsen. Zo kunnen ze efficiënt hergebruikt worden in de humane consumptieketen en landbouw. Het hergebruiken van grondstoffen is een van de grondbeginselen van het Europees kringloopeconomiebeleid.

Stroohm Services is een bedrijf gespecialiseerd in het helpen van andere bedrijven bij de omschakeling naar elektrisch rijden. Zij plaatsen en herstellen ongeveer 20 elektrische laadpalen per dag. Een mooie bijdrage aan de vermindering van de CO2-uitstoot.

Moens Verpakkingen vindt het als distributeur van verpakkingen zijn taak om meer in te zetten op ecologisch verantwoorde materialen. Daarom heeft het bedrijf een zeer gevarieerd ecologisch verpakkingsgamma. Daarnaast engageert het zich om per 10.000 euro omzet in ecologische verpakkingen een boom te planten via het United Packaging Forest. Voor de periode van januari 2021 tot en met mei 2021 heeft Moens Verpakkingen al 22,49 % omzet in ecologische verpakkingen gerealiseerd. Dat is alvast goed voor 224 bomen!

Graziella De Ros zet zich in als vrijwilliger bij Welzijnsschakel om mensen die het minder hebben te helpen. Haar persoonlijke doel is om ervoor zorgen dat iedereen zich goed voelt en mensen die uit de boot vallen een hand te reiken. Graziella zet zich ook actief in voor het klimaat en de natuur als vrijwilliger bij Natuurpunt.

Dit artikel werd gepubliceerd op 28 september 2021.