Geen kerstdorp en nieuwjaarsreceptie, wel sloopfestival en winterse stadswandelingen

Het lokaal bestuur nam na een grondige analyse en in overleg met de organisatoren de moeilijke beslissing om een aantal evenementen in december en januari te annuleren. 

Stijgend aantal besmettingen

Ook in Dendermonde zien we het aantal besmettingen sterk stijgen. Inmiddels zijn er maar liefst 555 besmettingen vastgesteld de afgelopen week, wat overeenkomt met een incidentiegraad van 1.210 (over 7 dagen). Nooit eerder in de coronacrisis lagen deze besmettingscijfers zo hoog in Dendermonde. In het najaar 2020 piekte de incidentiegraad tot maximum 500. Momenteel ligt het aantal besmettingen meer dan dubbel zo hoog. Ten opzichte van begin oktober 2021 ligt het aantal besmettingen 48 keer hoger.

Coronadruk stijgt

Dankzij het hoge vaccinatiecijfer in onze regio vertaalt dit hoge aantal besmettingen zich niet evenredig naar bijkomende ziekenhuisopnames. Toch zien we dat het ziekenhuis zwaar onder druk komt. Op de corona-afdeling zijn 38 patiënten opgenomen, waarvan 5 op intensieve zorgen. We betreuren in de maand november al negen overlijdens als gevolg van corona in het ziekenhuis. Ook onze scholen, huisartsen, woonzorgcentra, kinderopvang, andere zorginstellingen … voelen de druk stijgen en worden geconfronteerd met besmettingen, personeelsuitval en sluiting van bepaalde afdelingen.

Geannuleerde evenementen

In deze context vinden we het moeilijk haalbaar en verantwoord om grootschalige evenementen te organiseren, zoals een kerstdorp en een nieuwjaarsreceptie, ook al vinden deze grotendeels plaats in openlucht. Hiermee volgen we ook het advies van de medische experten om het aantal contacten zoveel mogelijk te beperken en grootschalige evenementen te annuleren om verdere besmettingen en ziekenhuisopnames te voorkomen.

Welke evenementen worden geannuleerd?

 • Kerstdorp op de Grote Markt: de stad plande vijf weekends een kerstdorp op de Grote Markt met optredens, kraampjes die werden uitgebaat door verenigingen en andere animatie, in plaats van de traditionele kerstmarkt op zondag.
 • Nieuwjaarsreceptie op de Grote Markt op zondag 9 januari.
 • Wintering op zaterdag 22 januari.

Toch valt er heel wat te beleven!

Ondanks deze geannuleerde evenementen zet de stad opnieuw in op een extra dosis gezelligheid tijdens de eindejaarsperiode. Het stadscentrum en deelgemeenten worden feestelijk versierd, de Grote Markt krijgt een grote kerstboom, winkeliers zorgen voor prachtige etalages en aanstekelijke kerstmuziekjes. De stad en zijn deelgemeenten ademen gezelligheid en sfeer uit!

Op onze (eindejaars)kalender staan - onder voorbehoud van mogelijke bijkomende federale coronamaatregelen - alvast ook een aantal evenementen die zeker en vast een bezoek waard zijn:

 • Boekstartfeest op zondag 28 november vanaf 9 uur: de bib verwelkomt de allerjongste lezers van 0 tot 2,5 jaar voor een spetterend Boekstartfeest! In de fantasierijke, beeldende voorstelling De Boekeling vertellen alle boeken aan elkaar het verhaal. Je kan met je kindje komen genieten van Muziek op Schoot, een muziekspeeltuin, een babymassage en een heerlijk ontbijt. Inschrijven is niet meer mogelijk. Info: https://dendermonde.bibliotheek.be/boekstartfeest.

 • Kerst in het Begijnhof op zondag 12 december van 14-18 uur: het Begijnhofmuseum baadt in een nostalgische kerstsfeer. Er vallen twee audiotours te beleven, waarvan een zich richt op gezinnen. Personage Juliette neemt je mee naar een andere wereld. Dezelfde plek maar dan zo’n honderd jaar geleden. Met een audiogids en doeboekje kunnen kinderen zich volledig uitleven. Voor volwassenen werd samen met Toneelgroep Gustaaf een belevingstour ontwikkeld die tranende ogen en wie weet zelfs rode oortjes geeft! Info: www.dendermonde.be/kerstinbegijnhof, musea@dendermonde.be of 052-21 30 18.

 • Sloopfestival CC Belgica van donderdag 16 tot en met zaterdag 18 december: door renovatiewerken sluit CC Belgica tot in het najaar 2022. Tijdens het sloopfestival toveren we alle lege ruimtes om tot een decor voor leuke activiteiten. Boeiende lezingen, familievoorstellingen, Delphine Lecompte en Mauro Pawlovski, Bruno Van den Broecke, een Belpop Bonanza dj-set, Tourist LeMC, het zijn maar enkele van de namen die de revue passeren op het podium. Vergaap je ook aan lichtinstallaties buiten op de gevel, laat je betoveren door een uniek ballet van betonmolens of stap mee in de verbeelding van de Koekelbergse Alliantie van Knutselaars (of kortweg K.A.K.) die met jou de hamer in het gebouw zetten. Info: www.ccbelgica.be.

 • Winterse stadswandelingen op vrijdag 17, zaterdag 18 en zondag 19 december: een leuke en leerrijke wandeling in onze sfeervolle en mooi versierde historische binnenstad. Is dat helemaal jouw ding? Schrijf dan snel in voor één van de drie winterse wandeltochten onder begeleiding van een gids. Op vrijdag 17 en zaterdag 18 december starten de wandelingen om 19 uur en verken je de avondlijke Ros Beiaardstad. Op zondag 19 december kiezen we voor een namiddagwandeling, de gids verwacht je tegen 15 uur. Onderweg is er aandacht voor historische gebouwen en standbeelden, maar ook leuke verhalen over kersttradities passeren de revue. Mail naar toerisme@dendermonde.be en laat uiterlijk op 12 december weten voor welke wandeling en met hoeveel je wil inschrijven. Alle wandelingen zijn identiek. Ze duren ongeveer 2 uur, zijn gratis en ook geschikt voor gezinnen met kinderen. Het aantal plaatsen is beperkt tot max. 25 deelnemers per wandeling. We vertrekken aan de pui van het Stadhuis op de Grote Markt. Info: toerisme@dendermonde.be of 052-21 39 56.

 • Koopzondagen: op zondagen 5, 12, 19 en 26 december zetten de meeste Dendermondse handelaars hun deuren op. Het is sfeervoller winkelen dan anders. De stad zorgt bovendien voor een goede bereikbaarheid tijdens de eindejaarsperiode. Zo kan je je van dinsdag 30 november tot en met zondag 16 januari gratis verplaatsen met de bus. Info: www.dendermonde.be/gratis-bus.

 • Sport en andere activiteiten voor kinderen tijdens de kerstvakantie: met o.a. Winterfilm in de jeugddienst op woensdag 5 januari, sportkampen, sportmix, … Info: www.dendermonde.be/inschrijven.

 • Winterfestival van donderdag 20 tot zondag 30 januari in zaal ´t Sestich en/of Belgica BiS: Winterfestival zet in op jonge makers Post uit Hessdalen, Ugo Dehaes, Collectief Elan(d) en nog zoveel meer. Hier staat verwondering en ontdekking centraal. Info: https://www.ccbelgica.be/nl/programma/winterfestival/.

 • Blijf zeker wandelen en fietsen in en rondom eigen stad. Er zijn heel wat fiets- en wandelroutes die de moeite waard zijn om te ontdekken. Inspiratie nodig? Check www.toerismedendermonde.be.

Alle evenementen worden georganiseerd volgens de coronamaatregelen: alle deelnemers moeten verplicht een mondmasker dragen en vanaf 50 deelnemers een Covid Safe Ticket tonen.

Stad staat klaar voor organisatoren

We kiezen er als lokaal bestuur bewust voor om niet alle activiteiten stil te leggen. We rekenen erop dat organisatoren hun verantwoordelijkheid blijven opnemen om de coronamaatregelen nauwgezet toe te passen. Een aantal organisatoren beslisten intussen ook om hun evenement te annuleren of te verplaatsen. Organisatoren van evenementen kunnen bij de stad terecht voor meer informatie over de coronamaatregelen en de toepassing ervan op de organisatie van hun evenement. We streven ernaar om te maximaliseren wat mogelijk is en in dialoog met de organisatoren te bekijken hoe hun evenement succesvol en coronaproof kan doorgaan. Meer info: dienst evenementen, 052-25 10 07, evenementen@dendermonde.be.

Oproep aan onze inwoners om de maatregelen te volgen

We willen alle inwoners ook oproepen om de maatregelen te volgen. Enkel zo kunnen we een verdere overbelasting van de gezondheidszorg vermijden. We begrijpen dat dit een grote inspanning vraagt, maar we blijven rekenen op de solidariteit, de inspanning en de veerkracht van onze Dendermondse inwoners. Je leest de huidige maatregelen via https://www.info-coronavirus.be/nl/

#dendermondetegencorona

Dit artikel werd gepubliceerd op 25 november 2021.