naar top
Gemeente Dendermonde

Orgaandonatie

Volgens de wet is iedere burger in principe orgaandonor. Soms kan de familie echter protesteren over de donatie van jouw organen. Je kan jouw keuze principieel laten registreren in het rijksregister. Je kan jouw keuze op elk moment herzien.

Je zal voortaan vier beslissingen met betrekking tot de donatie van menselijk lichaamsmateriaal na overlijden kunnen vastleggen. Deze zijn:

  • Orgaandonatie voor transplantatie: organen van een donor na overlijden wegnemen. Weggenomen organen worden alleen gebruikt voor transplantatie bij mensen die hierop wachten.
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor transplantatie: weefsels en cellen van een donor na zijn overlijden wegnemen. Weggenomen weefsels worden alleen gebruikt voor transplantatie bij mensen die hierop wachten..
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor de vervaardiging van geneesmiddelen: het lichaamsmateriaal van een donor na overlijden wegnemen om geneesmiddelen te maken. Het gedoneerde materiaal (organen, weefsels, cellen en alles wat daaruit wordt gehaald) kan dus worden gebruikt om geneesmiddelen te maken.
  • Donatie van menselijk lichaamsmateriaal voor onderzoek: lichaamsmateriaal dat na overlijden bij een donor wordt weggenomen voor wetenschappelijk onderzoek. Opmerking: dit soort donatie is verschillend van het afstaan van het lichaam voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs dat wordt beheerd door faculteiten geneeskunde.

Meer informatie op de website van beldonor of op de website van LEIF

Voorwaarden?

Je bent minimaal 18 jaar.

Hoe registreren?

1. Online

vanaf 1 juli 2020 via het online gezondheidsportaal

2. Huisarts

vanaf 1 juli 2020 

3. In de Stadswinkel

Kom persoonlijk langs in de Stadswinkel. Breng jouw identiteitskaart mee. Neem een ticket aan de ticketzuil en wij helpen je verder.

Prijs?

Gratis.

Contact

Stadswinkel

Adres
Franz Courtensstraat 119200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052-52 9200
E-mail
Vandaag gesloten
Morgen open van 9 tot 14 u.

Aandacht bij jouw bezoek! Bescherm jezelf en de anderen, respecteer de afstand van 1,5 m.