naar top
Gemeente Dendermonde

PFAS

PFAS is een grote groep van chemische stoffen die als eigenschap heeft dat ze bestand is tegen water, vuil, vet en hoge temperaturen. Daarom wordt het gebruikt in onder andere kledij, verpakkingsmateriaal, kookgerei en brandblusschuim. Van een aantal stoffen uit de PFAS-familie (bijvoorbeeld PFOS) is ondertussen bekend dat ze op langere termijn schadelijk kunnen zijn.

Algemene problematiek

De PFAS-verontreiniging is overal in Vlaanderen een aandachtspunt. Bekijk de info voor Vlaanderen. Jouw algemene vragen mail je naar pfas@vlaanderen.be.

Metingen

De Openbare Vlaamse AfvalstoffenMaatschappij (OVAM) inventariseerde in Vlaanderen mogelijke gronden met een verhoogd risico op PFAS-verontreiniging. In deze inventaris werden bedrijven, brandweerkazernes en brandweeroefenterreinen opgenomen. Voor wat de brandweersites betreft, gaat het in Dendermonde over de sites Oude Vest 150, Noordlaan 33 en Oudegemse baan 2. Daarnaast stelde de OVAM de stad in kennis van de resultaten van een oriënterend bodemonderzoek bij PSS Belgium N.V, Hoogveld 50. Zelf voerde de stad ook een oriënterend bodemonderzoek uit naar aanleiding van de vroegere uitbating van een afvalstort (Kloosterey – gelegen tussen zwembad Olympos en de Vondelbeek).