Slachtbewijs

Slachtingen van dieren voor particulier gebruik moet je aangeven via het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen)

Werkwijze

Aangevers van slachtingen moeten zich eenmalig registreren en krijgen een uniek registratienummer (onafhankelijk van de diersoort):

  • De aangever van particuliere slachting moet zich vooraf éénmalig persoonlijk laten identificeren en registreren in het FAVV-systeem via de stad (je kan hiervoor terecht in de Stadswinkel) of via de Provinciale Controle-Eenheid (PCE). De aangever ontvangt een document met een registratienummer.
  • Professionelen met een Sanitel-nummer kunnen dit verder gebruiken.

De eigenlijke slachtingsaangifte:

  • Om beroepsslachtingen en particuliere slachtingen aan te geven in het slachthuis, deel je het registratienummer mee aan het slachthuis.
  • Particuliere slachtingen buiten het slachthuis moet je minstens twee werkdagen voor de slachting aangeven bij de stad Je kunt dit doen bij de financiële beheerder of bij een aangesteld gemeenteambtenaar door het meedelen van het registratienummer. Na validatie ontvang je een bewijs van aangifte (geldigheidsduur: 8 dagen), je moet dit tot het einde van het volgende jaar bewaren. Slachtingen zonder aangifte en slachtingen met een vervallen aangiftebewijs worden beschouwd als sluikslachting.
 

 Overzicht slachtingen

Varkens – schapen –

geiten – herten

Runderen – kalveren

Gevogelte –

konijnen – wild

Slachting buiten het slachthuis

- Vooraf éénmalige registratie bij lokaal bestuur of provinciale controle-eenheid (PCE) van het FAVV

- Aangifte van iedere slachting bij lokaal bestuur of PCE ten laatste 2 werkdagen en ten vroegste 10 dagen voor het slachten

Verboden

Geen registratie nodig

Slachting in het slachthuis

- Vooraf éénmalige registratie bij lokaal bestuur of provinciale controle-eenheid (PCE) van het FAVV

- Aangifte van iedere slachting bij slachthuis

- Vooraf éénmalige registratie bij lokaal bestuur of provinciale controle-eenheid (PCE) van het FAVV

- Aangifte van iedere slachting bij slachthuis

- Vooraf éénmalige registratie bij lokaal bestuur of provinciale controle-eenheid (PCE) van het FAVV