naar top
Gemeente Dendermonde

S. Vinck, D. Van den Nest, M. Claessens & C. De Laet

De Walvisstaart

In 1711 deed de walvis zijn intrede in de Dendermondse geschiedenis. Vissers van Grembergen en Baasrode maakten de vangst van hun leven: een jonge walvis (eigenlijk een witte dolfijn) zat in hun netten. Datzelfde jaar ging die echte walvis mee in de ommegang. Later werden praalwagens gemaakt met een zelfgemaakt exemplaar. Kortom, de walvis maakt deel uit van het Dendermondse collectieve geheugen.

Dit jaar werd hem nieuw leven ingeblazen. Drie lokale kunstenaars sloegen de handen in elkaar om een statement neer te zetten. In navolging van de Brugse walvisversie, gemaakt door Studio KCA in 2018, werd besloten om ook hier aandacht te vragen voor de schrijnende milieuvervuiling. Na een eerste kleimodel, gemaakt door Dirk Van den Nest, werd in samenwerking met Staf Vinck en Martin Claessens een groter model gemaakt dat voor het eerst te zien was op de tentoonstelling "Kunst Kleurt" in 2019.

Nu is de grote versie klaar. Een ijzeren lasconstructie van 10 meter hoog, opgevuld met meer dan 20.000 petflessen, prijkt boven de Noordlaan uit. De plaats kan niet symbolischer zijn. De walvis boort zich de grond van de gedempte Dender in. Is dit een nieuwe poging om de Dender open te breken en opnieuw aansluiting te vinden met de Schelde?

Tekst: Melissa Muys