naar top
Gemeente Dendermonde

Vlaams Kampioenschap Tegelwippen

VK Tegelwippen: Dendermonde wipt mee!

Van dinsdag 21 maart tot en met dinsdag 31 oktober 2023 vindt het 1ste Vlaams Kampioenschap Tegelwippen plaats. Meer dan 140 steden en gemeenten nemen deel aan de wedstrijd. We breken zoveel mogelijk tegels (beton, asfalt, klinkers, kiezels, kunstgras ...) uit en vervangen die door groen. Meer bloemen, bomen en geveltuinen maken Vlaanderen meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier! 

Dender versus Waas

Aalst, Dendermonde en Sint-Niklaas dagen elkaar uit om het grootste aantal tegels uit te breken. We startten samen een ludieke campagne op, waarbij we de inwoners van Dendermonde, Aalst en Sint-Niklaas aanmoedigen om zo veel mogelijk ontharding te vergroenen. De 3 steden hebben allemaal een link met paarden. Het Ros Beiaard, het Ros Balatum en het paard van Sinterklaas, verlangen naar een groene weide in plaats van een verharde stal. Welke stad zal tegen eind oktober het meeste groen voorzien? 

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Stad Aalst (@stadaalst)

Grote projecten zoals ontharding van een speelplaats, maar ook initiatieven van inwoners, wijken, scholen, verenigingen ... tellen mee. Om de wedstrijd zo eerlijk mogelijk te laten verlopen, worden alle gewipte tegels verrekend tot een TPI-index (gewipte tegels per 1 000 inwoners). De 3 steden maken zo ook effectief werk van het Burgemeestersconvenant dat ze ondertekenden om de Europese klimaatdoelstellingen te bereiken. 

Help jij mee?

Elke inwoner, school, wijk, vereniging, bedrijf ... kan meedoen door tegels uit te breken in de voor-, achter- of geveltuin en te vervangen door groen. Geef je uitgebroken tegels in vanaf 21 maart via de website van het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen.
De wedstrijd loopt tot 31 oktober. Vergeet geen foto te nemen voor de ontharding en na de vergroening. De foto's tellen als bewijs. 

Wij doen alvast mee. Jij ook? Samen gaan we voor de hoofdprijs! 

  • VK Tegelwippen campagne