naar top
Gemeente Dendermonde

Wat is de vestinggordel?

Dendermonde was door zijn strategische ligging een belangrijk militair knooppunt. Tweehonderd jaar geleden werd Dendermonde een deel van de Wellingtonbarrière om het Franse imperialisme in te dijken. Tot kort voor de Eerste Wereldoorlog was de vestinggordel intact. Veel van de elementen vinden we vandaag nog terug in ons straatbeeld, bv. de Mechelse Poort, de Brusselse Forten, Bastion V, Bastion VIII, Bastion IX, het Kalendijkpark ... Het fotoalbum onderaan deze pagina geeft een impressie van de vestinggordel.

Op historische kaarten is duidelijk te zien hoe de vestinggordel de stad omsloot. Waar nu de Bruynkaai is, was vroeger de monding van de Dender in de Schelde en een waterkeringsmuur. Verder zuidoostelijk bevindt zich langs de Leopoldlaan het groengebied Kalendijk met o.a. de Mechelse en Brusselse Poort, Bastion V, Zwembad Olympos en het stadspark. Ook de stationsomgeving en de Brusselse Forten met het natuureducatief centrum Bastion VIII maken deel uit van de vestinggordel, net zoals de Oude Dender, Zavelputten, Tragel en Bastion IX op de terreinen van ORC. Tot slot komen we bij de vroegere Gentse Poort aan woonzorgcentrum Aymonshof op de Gentsesteenweg, de Noordlaan en Schelde.

Naast de vestingstad zijn er ook 3 batterijen: batterij 1 aan de Mechelsesteenweg/Hoogveld (quasi volledig verdwenen), batterij 2 aan Fort Driebek (vrij goed bewaard), batterij 3 aan de Fortstraat (recent gerenoveerd door private eigenaars).

Contact

Dienst ruimtelijke ordening en stadsontwikkeling

Gebouw
Administratief Centrum
Adres
Franz Courtensstraat 119200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052-25 11 35
Fax
052-25 11 24
E-mail

Deze dienst werkt enkel op afspraak.

Maak een afspraak.

Ik wil iets melden.