naar top
Gemeente Dendermonde

WERF 9: Kinderarmoede aanpakken

Samen binden we de strijd aan tegen kinderarmoede

In onze stad zijn er al heel wat initiatieven rond kinderarmoede. De uitdaging zit erin om een goede afstemming en samenwerking te creëren tussen alle lokale actoren rond één centrale vraag: hoe kunnen we in Dendermonde gezamenlijk en structureel aan armoedebestrijding doen? Wie in armoede terechtkomt, kent vaak een tekort aan kansen op heel wat domeinen: onderwijs, werk, wonen, gezondheid, cultuur … Via onze coördinator kinderarmoede geven wij als stad een duidelijk signaal dat dit thema de komende jaren de nodige aandacht verdient.

Straffe bruggen tussen kwetsbare gezinnen, scholen, welzijnswerkers

Dendermonde kent een grote groep kansarme leerlingen in het basisonderwijs. Iets meer dan 1 op 5 leerlingen in het Dendermondse basisonderwijs ontvangt een schooltoelage én heeft een laagopgeleide moeder. Terwijl de kansarmoede-index in Dendermonde anno 2010 op 4,6 % stond, steeg dit in 2018 tot 11,8 %.

In 2020 werkten we een betere samenwerking tussen onderwijs en alle welzijnswerkers uit door ondersteunende brugfiguren in te zetten. Vanaf 2021 helpen brugfiguren om problemen op te lossen en gezinnen te versterken om stap voor stap zelf de draad op te pikken. Sinds 2021 werken we samen met Groep INTRO. Momenteel zijn er 6 scholen die een vaste brugfiguur in dienst hebben. Voor de andere scholen blijft de coördinator kinderarmoede het aanspreekpunt rond armoede. 

Lees meer over de brugfigurenwerking in het basisonderwijs

Voor studie- en gezinsondersteuning startte in 2021 het project ‘De Katrol’. Studenten gaan hiervoor met kwetsbare gezinnen aan de slag bij hen thuis. Studieondersteuning vormt een toegangspoort om het gezin te versterken zodat de ondersteuning op een dag niet meer nodig is en elders kan worden ingezet.

Iedereen krijgt de kans om met cultuur kennis te maken

Het is onze verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat iedereen de kans krijgt om met cultuur kennis te maken. We willen elk kind en elke jongere, ongeacht de thuissituatie en achtergrond, de kans geven cultuur te ontdekken en te beleven. De UiTPAS wordt verder uitgebouwd om vrijetijdsparticipatie te promoten en de drempel(s) te verlagen voor mensen in kansarmoede.

Via het onderwijs willen we de jeugd vertrouwd maken met de UiTPAS om aan een kansentarief deel te nemen aan tal van activiteiten. Er zijn een tiental lagere scholen aan de slag gegaan met UiTPAS. In die scholen kunnen leerlingen die recht hebben op een UiTPAS met kansentarief ook aan kansentarief deelnemen aan de schooluitstappen zoals theatervoorstellingen, museumbezoeken, zwembeurten, zeeklassen, sportdagen … 

Lees meer over UiTPAS

Sociale subsidies en samenwerkingsovereenkomst Tondeldoos

Als regisseur van het lokaal sociaal beleid, coördineren we vraag en aanbod. We trekken middelen uit voor initiatieven van sociale en/of welzijnsorganisaties. Deze initiatieven moeten de positie en integratie van kwetsbare groepen versterken, of het algemeen welzijn en de gezondheid van de burgers verhogen.   

De Tondeldoos vzw zet zich al jaren in voor de strijd tegen (kinder)armoede. Een groep vrijwilligers brengt dagelijks huisbezoeken aan kwetsbaren om hen te ondersteunen bij het uitbouwen van een sociaal netwerk, het kennen en benutten van hun rechten, het verhogen van hun zelfredzaamheid en het bieden van materiële hulp. In 2020 werd een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met De Tondeldoos, waarbij we hun basiswerking financieel ondersteunen met 21 000 euro per jaar voor de periode van 1 januari 2020 tot en met 31 december 2025.

Buurtopbouwwerk

In 2021 werd een onderzoek gevoerd in 5 buurten. HOGENT maakt op basis van dit onderzoek een rapport op per buurt. Dit rapport omvat 5 thema’s per buurt waar we mee aan de slag gaan.

Gelijktijdig met het onderzoek startten in de zomer van 2021 de buurtopbouwwerkers van Groep INTRO. We willen in die 5 buurten de ontmoeting en verbondenheid versterken, inspelen op de noden van de bewoners en een brug slaan om acties te ondernemen. In 2022 kreeg het buurtopbouwwerk meer vorm in de buurten Hof ten Rode, Wastijne en Donck-Vlotgras. Elke buurt kreeg een buurtpunt waar buurtbewoners wekelijks terecht kunnen voor een ontmoetingsmoment en laagdrempelige dienstverlening. Het convenant met Groep INTRO loopt momenteel tot eind 2024.

Dendermonde blijft Kindvriendelijke stad

In november 2022 verlengde Dendermonde het label van Kindvriendelijke stad. In 2016 behaalden we het label voor de eerste keer. Dit label betekent een blijvend engagement om de komende jaren in alle domeinen, werk te maken van de rechten
van ieder kind. We gaan in gesprek met jongeren en horen hoe zij onze stad zien. Zo kunnen we bijvoorbeeld de openbare ruimte in de toekomst hier verder op afstemmen.

Lees meer over Kindvriendelijke stad

Digitale rechtenverkenner

Via de rechtenverkenner kan je online eenvoudig zoeken naar je sociale rechten, voordelen en diensten. Via de 'wegwijzer' kan je thematisch zoeken (bv. wonen, vrije tijd, werken, leren), via ‘mijn keuze’ heel gericht, op maat van jezelf of je gezin. Een initiatief ontstaan in samenwerking tussen het Sociaal Huis en de Dendermondse welzijnsorganisaties.

(v)erken je rechten

Actieplan 'Samen kansarmoede aanpakken!'

Stad Dendermonde wil nog beter samenwerken met het middenveld en de lokale welzijnspartners via de werkgroep kinderarmoede. Er werd samen gewerkt aan een beleidsinstrument om lokaal armoede structureel aan te pakken. Verschillende externe organisaties werden in dit traject betrokken: Welzijnsschakels Samenvloeiing en Vereniging waar armen het woord nemen De Tondeldoos, VDAB, Agentschap Integratie & Inburgering, CAW …  

Op dinsdag 10 oktober 2023 werd het actieplan ‘Samen kansarmoede aanpakken!’ goedgekeurd door de gemeenteraad. De werkgroep kinderarmoede ondertekende op dinsdag 17 oktober 2023 tijdens de 'Werelddag van verzet tegen Armoede' het document.

Het actieplan werkt domeinoverschrijdend en bevat 5 ambities, 11 doelstellingen en 31 acties.De ambities die in het actieplan zijn:

  • Meer toegang tot betaalbare en kwalitatieve woningen in Dendermonde.
  • Iedereen in onze stad heeft kans op vrijetijdsbesteding.
  • Iedere Dendermondenaar kan aan het werk via een aangepast traject.
  • In Dendermonde is kwalitatieve kinderopvang en onderwijs betaalbaar en toegankelijk voor iedereen.
  • We maken werk van toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg in onze stad.

De acties die hieraan gekoppeld worden, zijn breed uitgewerkt samen met lokale welzijnspartners en betreffen thema’s als UiTPAS, preventie van uithuiszettingen, laagdrempelige communicatie, vrijwilligerswerk, ... Daarnaast worden in het actieplan 3 focussen gekozen: het dichten van de digitale kloof, het bestrijden van onderbescherming en de participatie van mensen in een kwetsbare positie.

Lees meer over het volledige actieplan 'Samen kansarmoede aanpakken!'

  • Brugfiguren