naar top
Gemeente Dendermonde

Afvalophaling

Heb je een klacht over de (niet-)ophaling van je huisvuil? Contacteer Verko op het gratis telefoonnummer 0800 92 992.

Ophaalkalender 

Je ontvangt jaarlijks een ophaalkalender in jouw brievenbus. Je vindt de ophaalkalender ook onder 'Downloads' of via de website van DDS-Verko.

Huisvuil

Ophaling: Restafval in gele of bruine huisvuilzakken wordt om de 14 dagen aan huis opgehaald. De vuilzakken moeten voor 7 u. 's morgens worden buitengezet (niet vroeger dan 18 u. de avond voordien). De prijzen voor de huisvuilzakken vind je op deze pagina.

Maximumgewicht van een afvalzak van 60 liter is 15 kg.

Mee te geven: alle vaste huishoudelijke afvalstoffen, uitgezonderd de afvalstoffen waarvoor een andere selectieve inzameling bestaat.

Groente-, fruit- en tuinafval

Ophaling: Gft-afval deponeer je in de gft-container. Deze wordt om de 14 dagen aan huis geledigd. 

Mee te geven: keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk), vlees- en visresten, schaaldierresten (uitgezonders schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen), vaste  zuivelproducten (bv. kaas), eieren en eierschalen, mest van kleine huisdieren (bv. cavia, konijn ...), koffiedik en papierfilters, theebladeren, stro, bladeren en onkruid, gemaaid gras, haagscheersel, versnipperd snoeihout, verwelkte snijbloemen en kamerplanten, planten zonder kluit, doppen van noten, resten uit groente- en siertuin, zuiver zaagmeel en schaafkrullen.

Niet mee te geven: theezakjes en koffiepads, aarde en zand, houtskool, kattenbakvulling (zelfs composteerbare), schelpenzand uit een vogelkooi, saus, vet en olie, timmerhout, as van de open haard of barbecue, ijzer, metaal en blik, KGA, stof uit de stofzuiger, wegwerpluiers (zelfs composteerbare), kunststof, biologisch afbreekbare zak, boomwortels, grof ongesnipperd snoeihout, glas en porselein.

Tips:

  • Gebruik geen (composteerbare) zakjes, want ze verstoren het intensieve composteerproces van de computergestuurde installaties.
  • Verwijder stickertjes op fruit/groenteschillen, want ze verteren niet en komen als plastic in de compost terecht.
  • Vermijd fruitvliegjes door GFT in je container af te dekken met grote (rabarber)bladeren.
  • Leg (tijdens de wintermaanden) enkele proppen krantenpapier onderaan je container. Zo vermijd je dat GFT vastkleeft of aanvriest in je container.

Papier en karton

Ophaling: Papier en karton wordt 1 keer per maand gratis aan huis opgehaald. Verzamel papier of karton in een kartonnen doos of in handelbare pakketjes. Gebruik natuurkoord, geen plakband. Het papier en karton moet voor 7 u. 's morgens worden buitengezet (niet vroeger dan 18 u. de avond voordien).

Mee te geven: papieren zakken en kartonnen dozen, kranten, tijdschriften, folders, boeken, schrijf- en printpapier.

Niet mee te geven: vuil of vettig papier, behangpapier, geparaffineerd papier of karton, cellofaanpapier, aluminiumfolie en -zakjes. 

Plastic-, metaal- en drankverpakkingen

Ophaling: Blauwe, doorzichtige pmd-zakken met plastic-, metaal- en drankverpakkingen worden om de 14 dagen aan huis opgehaald. De prijzen voor de pmd-zakken vind je op deze pagina

Mee te geven: plastic flessen en flacons (met dop), plastic schaaltjes, potjes, bakjes, dozen, tubes en (boter)vlootjes, plastic zakken en folie, bloempotten (NIET in elkaar gestoken),  blikjes, koekjesdozen, spuitbussen van voedingswaren en cosmetica, aluminiumschaaltjes/- bakjes, deksels en doppen, drankkartons

De verpakkingen moeten steeds leeg zijn en bij voorkeur platgedrukt. Enkel huishoudelijke verpakkingen met een maximum van 8 liter zijn toegelaten. 

Bijna alle huishoudelijke plastic verpakkingen mogen in de blauwe zak. Bij twijfel raadpleeg www.betersorteren.be

Niet mee te geven:  verpakkingen met een kindveilige sluiting die giftige of bijtende producten hebben bevat, verpakkingen van insecticide, onkruidverdelger, mosbestrijder en rattenvergif, verpakking van motorolie, verf, lak en vernis, spuiten, piepschuim, alumiumfolie, harde plastic (emmers, regenlaarzen, ...), speelgoed

Alleen door goed te sorteren, kan er goed worden gerecycleerd. Wat niet correct is gesorteerd, is bestemd voor verbranding in plaats van recyclage. 

  • Maak de plastic verpakkingen helemaal leeg (geen etensresten meer aanwezig).
  • Gooi alle verpakkingen los van elkaar in de zak. Steek ze dus niet in elkaar of stop ze niet in kleinere zakjes. Anders herkent het sorteersysteem de verpakkingen niet en gaat het afval naar de verbrandingsinstallatie.
  • Verwijder plastic folie van plastic schaaltjes en steek ze los van elkaar in de blauwe zak. Het gaat om 2 verschillende soorten plastic die elk apart worden gerecycleerd.
  • Maak niets vast aan de buitenkant van de blauwe zak.
  • Win extra plaats door de verpakkingen plat te duwen. Duw plastic flessen plat in de lengte en plaats dan de dop erop.
  • Wees aandachtig voor niet-toegelaten verpakkingen, zoals die van giftige en bijtende producten, motorolie en pesticiden. Breng ze naar het recyclagepark.

Grofvuil

Ophaling: Na telefonische afspraak met intercommunale Verko ophaling aan huis. Je moet een grofvuilsticker van 24 EUR aanbrengen (deze kun je kopen bij de stadswinkel). 

Mee te geven: afval dat ontstaat door de normale werking van een huishouden maar dat niet in de restafvalzak kan omwille van de omvang, de aard of het gewicht. Max. 5 voorwerpen of bundels samengebonden grofvuil, max. 70 kg per voorwerp of bundel, max. grootte 1 m3 per voorwerp of bundel.

Houtafval

Ophaling: Tweemaal per jaar gratis ophaling aan huis. 

Mee te geven: niet-herbruikbare houten meubelstukken, paletten, bekistingen, deuren, geschilderd hout, deuren en ramen zonder glas. Max. 60 kg per afzonderlijk voorwerp, niet langer dan 2 meter of groter dan 1 m3.

Niet mee te geven: ramen en deuren met glas, snoeihout en boomstronken (bedoeld voor het recyclagepark). 

Snoeihout

Ophaling: Tweemaal per jaar gratis aan huis opgehaald.

Mee te geven: takken met een diameter minder dan 10 cm. Takken mogen niet langer zijn dan 2 m. Per ophaalbeurt max. 3 m3 bussels snoeihout. Bussels moeten hanteerbaar zijn door 1 persoon. 

Niet mee te geven: planten of boompjes met wortels. 

Gemengde metalen

Ophaling: Tweemaal per jaar gratis aan huis opgehaald.

Mee te geven: Metalen voorwerpen, afzonderlijk voorwerp max. 60 kg, niet langer dan 2 meter of groter dan 1 m3.

Niet mee te geven: defecte elektrotoestellen (wit- en bruingoed), gasflessen.

Kerstbomen

Ophaling: De ophaling gebeurt één keer per jaar in januari en is gratis. 

Mee te geven: jouw kerstboom zonder potten, netjes, zakken of grond.

Asbest

Met gebonden asbestmaterialen kan je terecht op het recyclagepark (20 gratis verpakkingen per gezin op jaarbasis). Je kan ook via het asbestloket van Verko een afspraak maken voor ophaling aan huis tegen betaling.

Contacteer het asbestloket: asbestloket@dds-verko.be of tel 052 25 18 11. Enkel op maandag en dinsdag telefonisch bereikbaar tussen 9 en 12 u. en tussen 13 en 16.30 u..

Voor het veilig verpakken van gebonden asbestmaterialen kan je op het recyclagepark foliezakken kopen (klein volume) of op aanvraag een platen/kuubzak (groot volume) bestellen. Heeft u een afspraak voor de ophaling van asbest aan huis? Begin dan pas de dag vóór ophaling met het vullen van de zak en leg die klaar op de plaats waar de ophaling gebeurt. Bij de inname van het openbaar domein (bv. voetpad) dien je een aanvraag te doen bij de gemeente en signalisatieborden te voorzien. Stop na de afbraakwerken de gebruikte wegwerpoverall en –handschoenen ook in de zak. Jouw schoenen hoef je uiteraard niet weg te gooien. Goed afspoelen is wel nodig.

Tarieven verpakkingen en beschermingsset beschikbaar op het recyclagepark:

  • Foliezak met capaciteit van 2 tot 3 golfplaten 2,5 euro
  • Beschermingsset (stofmasker, wegwerpoverall en wegwerphandschoenen): 7 euro
  • Foliezak met beschermingsset: 9 euro

Beschikbaar op aanvraag via het asbestloket:

  • Platenzak met capaciteit van 15 tot 16 golfplaten 30 euro (inclusief ophaling aan huis en 1 beschermingsset)
  • Kuubzak voor andere gebonden asbestmaterialen 30 euro (inclusief ophaling aan huis en 1 beschermingsset)

Lees hier meer over veilig asbest verwijderen.

Afgedankte elektrische toestellen

Ophaling: Je kan afgedankte toestellen naar het recyclagepark brengen. Je bent hiervoor vrijgesteld van de inkomsom van 2 EUR.  Bruikbare toestellen kan je naar de kringloopwinkel brengen. Op afspraak kan je deze toestellen laten ophalen. Je kan afgedankte toestellen ook inleveren bij een leverancier van gelijkaardige producten. 

Afzetbaar op het recyclagepark: televisies, monitoren van computers, radio's, versterkers, tuners, kopieerapparaten, koffiezetapparaten, broodroosters, stofzuigers ...

Niet afzetbaar op het recyclagepark: koel- en vriestoestellen, elektrische fornuizen, wasmachines, droogkasten, ovens, elektrische grasmaaiers, boilers, dampkappen, vaatwasmachines ... 

Wat zijn herbruikbare goederen?
Hergebruik is na afvalpreventie de meest aangewezen manier om afval te voorkomen. Heb je goederen (zoals meubelen, huisraad, textiel, elektro, speelgoed, decoratie, fietsen, cd’s, langspeelplaten, boeken, …) die nog goed ogen, functioneren en verkoopbaar zijn? Gooi ze niet weg, maar breng ze naar de kringloopwinkel. 

Maak een afspraak met het kringloopcentrum

Herbruikbare goederen kan je gratis naar de kringloopwinkel in Appels of het recyclagepark brengen. Je kan ook een afspraak maken voor ophaling aan huis. Aan de hand van een korte vragenlijst gaat een medewerker na of de goederen effectief herbruikbaar zijn. De chauffeur controleert ter plaatse de staat van de goederen.

Contacteer het kringloopcentrum: kringloop@dds-verko.be of tel 052 25 18 34. Iedere weekdag telefonisch bereikbaar tussen 9 en 12 u. en tussen 13 en 16.30 u..

Hoe herbruikbare goederen aanbieden? Plaats de goederen gelijkvloers en demonteer grote stukken. De medewerkers halen geen goederen op bovenverdiepingen.

Glas

Glas wordt niet aan huis opgehaald. Je kan dit deponeren in een glasbol. Meer info vind je op deze link.

Textiel

Textiel wordt niet aan huis opgehaald. Je kan dit deponeren in een textielcontainer. Meer info vind je op deze link.

Contact

DDS-Verko

Adres
Bevrijdingslaan 2019200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052 21 39 91
E-mail
Website
www.dds-verko.be/verko/
  • afval