naar top
Gemeente Dendermonde

Buurtzorg

In een zorgzame buurt zijn er kansen tot ontmoeting, kennen mensen elkaar en bieden ze kleine hulp waar nodig. Het is een buurt waar jong en oud samenleven en waar men zich goed en geborgen voelt. Diensten en hulpverlening zijn er toegankelijk. Levenskwaliteit staat centraal, ongeacht leeftijd of ondersteuningsbehoeften. Kortom, iedereen zorgt er voor iedereen.  

Samen willen wij van Dendermonde een warme, zorgzame stad maken. Een stad waar mensen solidair zijn en waar mensen als vanzelfsprekend aandacht hebben en zorg dragen voor elkaar.

Buurtzorgprojecten

Het samenwerken aan een warme en zorgzame buurt is iets dat de lokale dienstencentra al een tijdje doen. In 2018 startte elk lokaal dienstencentrum met een buurtzorgproject. Het zijn inspirerende buurtinitiatieven waar er sterk wordt ingezet op onderlinge solidariteit, ontmoeting en burenhulp. De lokale dienstencentra deden een oproep om mee verantwoordelijkheid op te nemen voor elkaar en mee zorg te dragen voor de buurt. Dit heeft heel wat doen bewegen. Samen met de buurtbewoners organiseren ze geregeld ontmoetingsmomenten en activiteiten voor de mensen uit de buurt. Op die manier leren mensen elkaar kennen en wordt de stap om aan elkaar hulp te bieden of hulp te vragen minder groot. Enkele buren zijn bovendien actief als buurtzorger. Deze gaan op huisbezoek bij mensen in hun buurt en zijn een aanspreekpunt voor de buurt.

De Nestel en Plek 35

De Vlaamse Overheid ondersteunt in onze stad 2 projecten: het inclusief buurtpunt De Nestel in Grembergen en Plek 35 in het stadscentrum. De voorbije 2 jaar gingen deze projecten samen met de stad aan de slag om van hun buurt een zorgzame buurt te maken.

Voor meer informatie over de buurtzorgprojecten kan je contact opnemen met de centrumleiders of de thuiszorgwerkers van de lokale dienstencentra.

Zin om zelf aan de slag te gaan ?

Zorgzaamheid zit vaak in kleine dingen. Kleine dingen die een groot verschil kunnen maken. Al is het maar af en toe een 'gratis Goeiendag'.

Wil je meer informatie of heb je vragen?
Wil ook jij graag iets betekenen voor je buurt?
Nood aan ondersteuning bij het organiseren van een warme en zorgzame activiteit?
Neem contact met ons op via indebuurt@dendermonde.be.

Contact

Buurtzorgwerking

Gebouw
Sociaal Huis
Adres
Gentsesteenweg 19200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052 37 85 46
E-mail

Het Sociaal Huis is vrij toegankelijk op ma, woe en vrij van 9-12 u. 
Op afspraak elke dag van 9 -12 u. en van 13.30-16 u.   
Op afspraak di van 16-19 u. enkel als je je niet kunt vrijmaken tijdens de kantooruren.