naar top
Gemeente Dendermonde

Sociale kruidenier

De sociale kruidenier is een winkel die een kwaliteitsvol alternatief biedt voor noodhulp. Personen uit kwetsbare gezinnen kunnen in de sociale kruidenier terecht om voedings-, verzorgings- en huishoudproducten te kopen en dit tegen een lage prijs. Je kan als klant zelf een kiezen uit kwalitatieve basisproducten.

De klant kan bij zijn bezoek de winkel betreden (aanbod van zowel betalende als gratis producten) of aan de buitenkassa enkel de gratis producten op te halen. Hierbij heeft de klant de keuzevrijheid, er worden geen pakketten klaargemaakt.

Naast de winkel is er een ontmoetingsruimte waar het aangenaam vertoeven is en klanten gezellig samen kunnen zijn bij een kop koffie. Er worden regelmatig proevertjes en kookworkshops aangeboden.

Heel wat mensen in België lijden honger en zoeken toevlucht tot voedselhulp om zich dagelijks van voedsel te voorzien. Wij engageren ons om tegemoet te komen aan deze basisbehoefte. Onze organisatie verdeelt o.a. voedingsmiddelen ontvangen vanuit het Fonds voor Europese hulp aan de meest behoeftigen (FEAD). Via dit fonds krijgt België van de Europese Unie middelen om bij te dragen tot voedselhulp en/of materiële hulp. De FEAD voedselhulp gaat gepaard met begeleidende sociale maatregelen. Dit om de betrokkenen te helpen de weg uit armoede te vinden.

Voorwaarden?

 • Je verblijft in Dendermonde en hebt het financieel moeilijk.
 • Een maatschappelijk assistent voert altijd een sociaal en financieel onderzoek uit om na te gaan of je aan de voorwaarden voldoet.

Hoe aanvragen?

Breng volgende documenten mee:

 • Als je in collectieve schuldenregeling, budgetbeheer, budgetbegeleiding bent: een actueel bewijs.
  OF rekeninguittreksels van de voorbije drie maanden: bewijs van alle inkomsten van alle volwassenen (loonfiches, vervangingsinkomen ...)
  • Kinderbijslag (is er verhoogde kinderbijslag?)
  • Bewijzen vaste uitgaven: factuur telecom, huurbetaling, aflossing hypothecaire lening, factuur water, gas, elektriciteit
  • Onderhoudsgeld dat je ontvangt en betaalt
 • Rekeninguittreksel spaargeld
 • Jouw identiteitskaart

Afhandeling?

Jouw sociale en financiële leefsituatie wordt onderzocht. Wanneer je voldoet aan de voorwaarden, wordt een doorverwijsbrief naar de sociale kruidenier gestuurd. Vanaf dan kan je terecht in de winkel. Daar ontvang je jouw persoonlijke klantenkaart.

Met deze klantenkaart kom je in aanmerking voor gratis en te betalen producten. Je krijgt afhankelijk van jouw gezinssamenstelling een maximum te besteden maandbedrag.

Contact en openingsuren

Sociale kruidenier

Adres
Vijfde Januaristraat 19 b9200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052 22 34 41
E-mail
Vandaag gesloten
Morgen gesloten