naar top
Gemeente Dendermonde

Totaalrenovatie Huis Van Winckel

Met een totaalrenovatie van Huis Van Winckel herwaardeerden we het pand en gaven we het een duurzame herbestemming als uitbreiding van het aangrenzende Cultuurcentrum Belgica. We realiseerden 1 dynamische en levendige cultuursite in de Kerkstraat: Cultuurhuis Belgica. 15 december werd het pand officieel geopend. #project9200 #fOCI

Beschermd monument

Huis Van Winckel werd in 1924 opgetrokken naar een ontwerp van de Lokerse architect Hubert De Maen. De herenwoning werd in 2003 opgenomen als beschermd monument. Stad Dendermonde verwierf in dat jaar de woning, omdat het een meerwaarde betekende voor het aanpalende CC Belgica en als wandelweg naar de achterliggende Kazerne.

Tot nu toe deed het Huis Van Winckel vooral dienst als tentoonstellingsruimte en vonden er kleine producties plaats. De site biedt met de tuin een oase van rust en ontmoeting, maar het gebouw had veel meer potentieel. Om het ten volle te kunnen benutten, was een totaalrenovatie noodzakelijk.

Restauratiedossier

Begin 2017 werd aan het architectenbureau Arch&Teco de opdracht toegekend om een masterplan voor Huis Van Winckel en CC Belgica op te maken en de studie- en projectbegeleiding te realiseren voor een totaalrenovatie. Om een erfgoedpremie aan te vragen bij Vlaams Agentschap Onroerend Erfgoed werd ook een beheersplan opgemaakt. Deze erfgoedpremie droeg 80 % van de te subsidiëren restauratiekosten. 

Plannen

Fase 1 van de restauratiewerken aan het Huis Van Winckel werd afgerond in het voorjaar 2022. Deze werken omvatte een gevelrenovatie, de plaatsing van parket en schilderwerken. 

Na de verhuis van CC Belgica naar Huis Van Winckel ging fase 2 van start en werden er kleinere ruwbouwwerken, nieuwe technieken, de binnenafwerking en de buitenaanleg uitgevoerd. De onbeschikbaarheid van het Belgica Theater gedurende de periode van de werken aan het hoofdgebouw leidde ertoe dat CC Belgica een cultuurseizoen lang op nomadische wijze een cultuurprogramma bracht. Het pand werd op 15 december 2022 officieel geopend. De tuin met terras, wandelpaden, tuinbar, rolstoellift en een prieel opende in juni 2023.

 • Alle representatieve ruimtes hebben een actieve rol in de volledige site. Een aaneenschakeling van doorlopende ruimtes van de voorgevel tot de tuinzijde zorgt voor een mooie openheid en een relatie met de tuin. 
 • Het cultuurcafé is verplaatst naar de salons van het Huis Van Winckel. Ook de ticketbalie kreeg daar een plek. We realiseerden een nieuw onthaal en verruimden de foyer in Cultuurhuis Belgica. 
 • Om te komen tot 1 site zijn er op verschillende plaatsen, zowel op het gelijkvloers als op de verdiepingen, openingen gerealiseerd die de 2 projecten verbinden. Dit gebeurde op plaatsen waar het minst schade berokkend wordt aan de erfgoedwaarde van het monument.
 • Op de verdiepingen het Cultuurhuis Belgica zitten de administratieve diensten, maar ook vergaderzalen zijn voorzien in de prachtige authentieke kamers van Huis Van Winckel. Je kunt die vergaderzalen huren via https://www.ccbelgica.be/nl/zaalverhuur/. 
 • Ook de restauratie van het exterieur en het interieur van Huis Van Winckel was een belangrijk hoofdstuk. Alle bouwkundige restauratiewerken aan Huis Van Winkel en de ornamenten in de tuin van Huis Van Winckel werden voorzien. Via de doorgang van Huis Van Winckel en de tuin ontstond een verbinding tussen de Kerkstraat en de Kazerne. Het buitengedeelte werd in het voorjaar van 2023 afgewerkt. De opening van de volledige site vond plaats begin juni 2023 met het evenement Primeur XL.
 • Energiebesparende maatregelen worden toegepast om de comfortwaarde te verhogen en het gebruik van het gebouw te maximaliseren. Het dak is geïsoleerd en niet-originele klaar glas is vervangen door thermisch verbeterd enkele beglazing.
 • Ook de stookplaats van Huis Van Winckel is gerenoveerd. De technische installatie is volledig vernieuwd. De leidingen verlopen maximaal in de aanwezige schoorsteenkanalen en inpandige kasten.
 • Het schrijnwerk van Cultuurhuis Belgica kreeg een onderhoudsbeurt. De historische rode kleur van het houtwerk werd opnieuw in ere hersteld.
 • Groenaanleg staat nog op de planning voor 2024.

Budget

De totale bouwkost van het restauratiedossier van Huis Van Winckel is 1 279 404,89 euro incl. btw en subsidie. Voor de totale renovatie werd een raming voorzien van ongeveer 2 400 000 euro incl. btw na aftrok van de subsidie.

 • Combilogo fonds culturele infrastructuur
 • Nieuwe vergaderzaal in Huis Van Winckel.
 • Detail van schouw Huis Van Winckel.