naar top
Gemeente Dendermonde

Ontwerp en historiek van de bouw

Vier cocons

We voorzien verschillende gebouwen die verspreid staan op het terrein. De nieuwe gebouwen zullen heel 'open' zijn (met veel glas) zodat er zicht is op de omgeving. Ze zien eruit als 'cocons' die met elkaar verbonden worden via gangen in glas. Zo behouden we een open overzicht over het terrein. In totaal komen er in de vier cocons 126 bedden met volgende bezetting:

  • 14 personen met dementie: zij zullen in 2 leefgroepen van elk 7 personen kleinschalig wonen. Net als twee huisgezinnen met elk een begeleider. (In de andere cocons zijn ook mensen met dementie, maar zij kunnen nog functioneren in de gewone afdelingen.)
  • 16 personen nauwe zorg: zij zijn heel beperkt en hebben heel veel zorg nodig. Daarom beschikken we daar over heel veel technische hulpmiddelen zoals plafondliften en speciale baden.
  • De andere cocons worden de somatische afdelingen. Deze zijn voor personen die psychisch normaal functioneren, maar lichamelijke zorg nodig hebben.
  • De centrale cocon heeft 3 bouwlagen met op de gelijkvloerse verdieping: kantoren voor administratie, kiné, ergo, winkeltje, kapsalon, restaurant, cafetaria. Op de bovenste verdiepingen wonen personen met somatische zorg.
  • 8 assistentiewoningen voor zelfstandige bewoners: in nood is assistentie mogelijk vanuit het wzc.
  • 6 luxe tweepersoonskamers (inleunwoningen) voor koppels waarvan een partner nog goed is en de andere veel zorg nodig heeft. Zij hebben 2 kamers: een zorgkamer
    en een gewone kamer.

De cocons worden twee bouwlagen hoog, net zoals de omringende huizen in de Rosstraat. Enkel de middelste cocon en de assistentiewoningen worden drie lagen hoog.

In de ruime tuin kunnen de bewoners zelf tuinieren. In de tuin van het woonzorgcentrum wordt eveneens een omvangrijke wadi gerealiseerd. Een wadi zorgt voor extra waterberging bij regenval en vormt een landschappelijke doortrekking van het plas-dras-oevergeheel op de site.

Troeven

Met dit project willen we bereiken dat alle zorgbehoevende ouderen in een aangepaste en een betaalbare omgeving wonen omringd met kwaliteitsvolle en aangepaste zorg. Openheid, huiselijkheid en een efficiënte organisatie vormen de troeven van dit project.

  • De tuin is voor iedereen toegankelijk en er is veel groen tussen de cocons. Aan elke afdeling komt er een bloemen en kruidentuin. Vanuit de kamers krijgen we een open zicht naar de tuin en de buurt. Er wordt ook ruimte vrijgehouden voor de bewoners om zelf te tuinieren. 
  • We schenken veel aandacht aan herkenbaarheid en huiselijkheid om onze bewoners zo veel mogelijk op hun gemak te stellen.
  • Een efficiëntere organisatie door de fusie zorgt voor een optimale uitbating van het woonzorgcentrum. De beschikbare middelen worden maximaal ingezet voor de bewoners.
  • Door de gebogen coconvorm zijn de loopafstanden voor de bewoners en het personeel kort en zijn er geen doodlopende gangen meer. Alle gebouwen zijn ook onderling met mekaar verbonden.

Duurzaamheid

We kiezen nadrukkelijk voor de principes van duurzaam bouwen. Het gebouw wordt sterk geïsoleerd en elke cocon krijgt een eigen warmtepomp. We recupereren regenwater voor toiletspoeling. De daken worden uitgevoerd als groendaken en voorzien van zonnepanelen. De gevels werken we af met een lattenwerk in FSC-hout. Om oververhitting te voorkomen, worden screens geplaatst. 

Contact

Woonzorgcentrum De Cocon

Adres
Rosstraat 649200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052-25 09 50
E-mail
  • Plattegrond nieuw woonzorgcentrum Baasrode
  • Toekomstbeeld nieuw woonzorgcentrum Baasrode
  • Toekomstbeeld nieuw woonzorgcentrumBaasrode
  • Toekomstbeeld nieuw woonzorgcentrum Baasrode