naar top
Gemeente Dendermonde

Renovatie en nieuwbouw stedelijke basisschool Echo Oudegem

Van plannen naar een volledig nieuwe school

In 2019 kwamen er 2 kleuterklassen (met buitenspeelhoek), een nieuwe refter, keuken, sanitair, technische ruimte en 2 klaslokalen op het gelijkvloers. Op de eerste verdieping kwam er een nieuw leraarslokaal en het directiebureau. 

In 2021 vonden sloopwerken plaats en het bestaande gebouw aan de zijde van de Zijpstraat werd gerenoveerd.

In 2022 startte de renovatie van het bestaande gebouw aan de zijde van Ouburg en de nieuwbouw. Op 1 september 2022 konden 2 peuterklassen hun intrek nemen in de gerenoveerde gebouwen.

In 2023 werden de werken afgerond. De 2 klaslokalen voor leerjaar 5 en 6 in de nieuwbouw werden in gebruik genomen op 8 mei 2023. Ook in deze klassen is er volop licht en ruimte en ze zijn voorzien van de laatste nieuwe technologie.  Ook het 3de en 4de leerjaar, het secretariaat, de zorg en modulaire ruimte hebben een nieuwe plek. We zijn blij met onze gloednieuwe overdekte buitenklas, polyvalente ruimte en berging voor het oudercomité. De nieuwe speelplaats en tuin zijn omgetoverd in een uitdagend en veilig speelparadijs voor de leerlingen.

De speelplaats onderging een ware metamorfose. 193 m2 stenen ondergrond ruimde plaats voor een groen speelparadijs, leuk voor de leerlingen en beter voor het klimaat. Een speelheuvel, voetbalveld, rekstok en interactieve wanden zijn al een feit. Er komt nog een lees(noten)boom, een boot voor de kleuters gemaakt van haagbeuk en leilinde en een wilgenboog met ingang naar de buitenkeuken voor de kleuters.

Eén van de paradepaardjes is het nieuwe amfitheater dat zal dienstdoen als overdekte buitenklas. Weer of geen weer, de leerlingen kijken ernaar uit om deze buitenplek verder aan te kleden tot een functionele ruimte. Het schoolteam wil verder inzetten op ‘outdoor’ lessen gezien de positieve effecten bij de concentratie van de leerlingen. De kleuters kunnen aan de slag in de buitenpatio. Ook de buitenleesplek mag gezien worden.

Bij het ganse bouwproject werd maximaal ingezet op grote klasruimtes met veel lichtinval, aandacht voor groene energie en digitale leeromgevingen. De stedelijke basisschool Echo is klaar voor de toekomst!

Het kostenplaatje

De totale kostprijs voor de renovatiewerken en nieuwbouw bedraagt 1 724 718,02 EUR excl. btw. AGION (Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) kende in november 2020 een subsidie van 700 000 euro en in december 2020 nog extra 560 108,73 euro subsidie toe aan het project. Zo geeft AGION een subsidie van 1 260 108,73 euro voor de totaalrenovatie van de stedelijke basisschool Echo in Oudegem.

Meer info?

Dienst gebouwen
  • echoschool
  • echoschool
  • echoschool
  • echoschool
  • stedelijke basisschool Echo
  • stedelijke basisschool Echo
  • stedelijke basisschool Echo
  • stedelijke basisschool Echo