naar top
Gemeente Dendermonde

Verbouwing SAMWD

De Stedelijke Academie voor Muziek Woord en Dans (SAMWD) in de Kerkstraat 47 werd verbouwd want het oude, statige gebouw had zijn beste tijd gehad. Het beantwoordde niet meer aan de hedendaagse normen voor veiligheid, toegankelijkheid en hygiëne. Stad Dendermonde besloot om het grondig aan te pakken en budgetten voor een totaalrenovatie vrij te maken.

Sinds 2019 gingen de lessen door op verschillende andere locaties. Op 21 maart 2019 werd de omgevingsvergunning verleend. Het aanbestedingsdossier werd opgemaakt door Artex Ingenieurs & Architecten uit Dendermonde. Wycor nv uit Wetteren en Dero Construct nv uit Zele werden aangesteld als aannemers.

Welke renovatiewerken werden gerealiseerd?

Het historische pand werd volledig gestript. Enkel de ruwbouw bleef over. Er kwam een volledig nieuw geïsoleerd dak met zonnepanelen. Alle ruimtes kregen een nieuw ventilatiesysteem, volledig CO2-gestuurd. Elk lokaal werd voorzien van de snelste internetverbinding en ingewerkte HDMI aansluiting om eenvoudig beeldschermen op aan te sluiten.

De uitbouw aan de achterzijde werd afgebroken en vervangen door een moderne nieuwbouw. Daarin bevinden zich nu de inkom, sanitaire voorzieningen, nieuwe traphal en een lift. Het hoofdgebouw is verbonden met de achterbouw door een ruime, lichte inkomhal. Deze kijkt uit op een gezellige binnentuin met een boom en zitbanken. De achterbouw kreeg ook een extra evacuatiedoorgang.

Voor de renovatie had het gebouw een erg donkere binnenkant met een grote, centrale draaitrap. Na enige aarzeling werd er gekozen om deze zware draaitrap te verwijderen. Zo kwam er veel extra ruimte beschikbaar voor functies die er voordien niet waren zoals een EHBO-ruimte, lokaal met printers, bibliotheek en bergruimtes. De architecten slaagden erin om veel licht naar binnen te trekken en het volledige gebouw logischer te organiseren. De derde verdieping is nu volledig ingericht tot woordzolder met een theaterzaal en een loge. Op de benedenverdieping werd het woordlokaal omgevormd tot een polyvalente repetitieruimte voor het orkest en grote ensembles.

De gevel werd in samenspraak met het Agentschap Onroerend Erfgoed ook opgefrist. Door een nieuwe verflaag straalt het gebouw en komen de oude ornamenten volledig tot hun recht. Aan de straatzijde richtten we een nieuwe fietsenstalling in.

Sinds 21 februari vinden de lessen opnieuw plaats in de Kerkstraat

Het resultaat is verbluffend. Het gebouw werd grotendeels gestript maar de charme en statige uitstraling van het oude pand is bewaard gebleven.

Op 12 maart 2022 vond de officiële inhuldiging van het vernieuwde gebouw plaats en vierde de SAMWD de terugkeer naar de Kerkstraat tijdens de '24 uur van de ACADEMIE'.

Meer info?

Dienst gebouwen
  • Binnenplaats SAMWD