naar top
Gemeente Dendermonde

Groene Dender

Het resultaat van participatie

Samen met zijn inwoners ging de stad in een intensief participatietraject in 2019 op zoek naar een gepaste tijdelijke invulling voor een deel van de vroegere Gedempte Dender. Het resultaat is een speels park met veel natuurlijke elementen, een groene ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is. Er werden paden die over het terrein kronkelen aangelegd, graszones voorzien, bomen geplant en speeltoestellen geplaatst. Zowel kleine groepjes als grotere groepen, jong en oud, kunnen er aangenaam vertoeven. Deze toegangspoort van de stad is een blikvanger waar spontane ontmoetingen kunnen plaatsvinden. De naam ‘Groene Dender’, een voorstel van Gracy Van Swalm op het slotevent van het participatietraject, wijst niet alleen op het groene karakter, maar legt ook een link tussen vroeger, nu en toekomst.

Over de picknicktafel

In samenwerking met het Óscar Romerocollege werd een ontwerp uitgedacht voor de nieuwe picknicktafel. Niet zo maar een picknicktafel, maar een reusachtige tafel met grillige vorm van 16 meter lang. Door de grote omvang biedt de bank ook de mogelijkheid om met je bubbel de 1,5 meter afstand te respecteren. De leerlingen van het Óscar Romerocollege stelden het uniek ontwerp voor en verzorgden de vervaardiging van de tafel van begin tot einde. Onze stadsdiensten werkten de bank af met houtolie en zorgen voor de plaatsing. De leerlingen realiseerden ook een bijenhotel.

Daarmee zijn de laatste elementen om de nieuw ingerichte Groene Dender vorm te geven een feit. 

Walvisstaart

Een andere eyecatcher vormt zeker de gigantische walvisstaart, gemaakt door kunstenaars Staf Vinck, Martin Claessens en Dirk Van den Nest. Dendermonde kent binnen zijn geschiedenis het verhaal van de walvis, dat ook verankerd is in onze Ros Beiaardommegang en Katuit. Het vervaardigen van een kunstwerk die hier een verwijzing naar geeft, was dus een logische keuze. De kunstenaars werkten met afval dat geproduceerd wordt in onze eigen stad. De walvis is volledig vervaardigd uit gerecycleerde materialen, de metalen structuur bestaat uit gerecupereerd staal, de bekleding uit petflessen. Daarnaast hadden de kunstenaars ook als doel om het afvalprobleem in onze maatschappij in het licht te zetten. In dit kunstwerk duikt de walvis onder, zoekend naar een opening tussen de Gedempte Dender en de Schelde.

Contact

Dienst groenbeleid en landbouw

Gebouw
Administratief Centrum
Adres
Franz Courtensstraat 119200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052 25 11 25
E-mail

Deze dienst werkt enkel op afspraak.

Maak een afspraak.

Ik wil iets melden.

  • Studenten Oscar Romerocollege picknicken aan de nieuwe picknicktafel
  • Lege picknicktafel met walvisstaart op de achtergrond