Aanplakking begraafplaats Schoonaarde

Op de begraafplaats van Schoonaarde zijn er dit jaar 304 vervallen concessies en grafrusten. Aan de betrokken graven is een aankondiging geplaatst waarin de nabestaanden geïnformeerd worden over de mogelijkheden.

In principe verloopt een concessie na 25 jaar, grafrust na 15 jaar. De regelgeving verplicht ons dit door aanplakking bij het betrokken graf en aan de ingang van het kerkhof bekend te maken.

De nabestaanden hebben een jaar de tijd om te reageren.  De concessie kan eventueel verlengd worden, als dat niet gebeurt, kunnen de graven ontruimd worden..

Naast gewone graven is er ook funerair erfgoed en dat willen we graag in ere herstellen. Om tot herstel over te gaan, moet de stad eerst eigenaar worden van deze zerken. Als er geen nabestaanden meer zijn, kunnen de herstellingswerken starten na 1 jaar.

Nabestaanden kunnen binnen het jaar het grafmonument ook zelf verwijderen. Dat moet dan wel onder toezicht gebeuren om andere grafstenen niet te beschadigen, toelating hiervoor kan aangevraagd worden bij de dienst begraafplaatsen. Als we binnen het jaar geen reactie ontvangen dan wordt de gemeente eigenaar van de monumenten en zorgen wij voor de verwijdering ervan.

We willen uitdrukkelijk vragen om niets van de graven te verwijderen zonder toestemming van de stad.

Info en lijsten van vervallen grafconcessies kan je ook vinden op de infopagina 'Verlopen grafconcessies'.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met de dienst begraafplaatsen, 052 25 80 73 of via begraafplaatsen@dendermonde.be

Dit artikel werd gepubliceerd op 23 augustus 2023.