naar top
Gemeente Dendermonde

Digitale rechtenverkenner

Ondersteuning op maat

Met de digitale rechtenverkenner streeft het lokaal bestuur ernaar om elke Dendermondenaar te bereiken en informeren over het huidige hulp-, zorg- en dienstverleningsaanbod.

Je kan er online eenvoudig zoeken naar (sociale) rechten, voordelen en diensten. De wegwijzer informeert thematisch (bv. wonen, vrije tijd, werken, leren …) terwijl zoeken via mijn keuze een aanbod op maat oplevert.

(v)erken je rechten

Actueel en relevant

Deze digitale tool maakt je wegwijs in het welzijnslandschap, biedt een overzicht van het hulp-, zorg- en dienstverleningslandschap én zet je op weg in jouw zoektocht naar rechten, voordelen en diensten waar je mogelijk gebruik van kan maken.

In de toekomst zal de rechtenverkenner ook bepaalde voordelen in de kijker zetten, zoals bijvoorbeeld De UiTPAS Kansentarief aan het begin van het schooljaar of de verwarmingstoelage tijdens de koude wintermaanden. Neem dus regelmatig een kijkje!

De strijd tegen onderbescherming

De ontwikkeling van de rechtenverkenner kadert binnen het coronabeleid van het lokaal bestuur, meer bepaald de maatregelen voor sociaal kwetsbare groepen én WERF 9: Kinderarmoede aanpakken van het meerjarenplan 2020-2025.

Je rechten niet (kunnen) opnemen, omdat je niet waar waarop je recht hebt of terecht kan met een vraag of probleem, is een onderschatte problematiek. De digitale rechtenverkenner wil hieraan tegemoetkomen. Samen met de welzijnspartners en armoedeorganisaties heeft het Sociaal Huis de ambitie om de strijd aan te gaan tegen 'onderbescherming' en hopen ze meer mensen in armoede te bereiken en informeren.

Een verhaal dat nooit af is…

Het aanbod aan hulp-, zorg- en dienstverlening is continue in beweging. Doorheen de tijd zal de wegwijzer dus verder aangroeien en geüpdatet worden.

Suggesties, bemerkingen en tips zijn altijd welkom!

Niet digitaal? Geen probleem!

Sprong je nog niet op de digitale trein? Het Sociaal Huis blijft jouw fysieke rechtenverkenner! Je kan er steeds terecht met al je welzijnsvragen.

Elke werkdag van 9-12 u. (vrij toegankelijk). Op dinsdagavond, op afspraak, van 16-19 u., voor inwoners die zich niet kunnen vrijmaken tijdens de kantooruren.

Voor wie?

Dendermondenaren

  • Rechtenverkenner 1200x628 FB