naar top
Gemeente Dendermonde

Samen doen in je buurt

Lees onderstaande TIPS & TRICKS voor echte buurt-het-zelvers.
Met volgende acties laat je jouw buurt bruisen van leven.

Borrelende buurt

Niks leuker dan gezellig samen aperitieven met de buren. Op een koude winterdag bij de vuurkorf al klinkend het nieuwe jaar ingaan of op een zwoele zomeravond bij een BBQ het begin van de vakantie vieren. Het kan allemaal!

Verzamel enkele enthousiaste buren, kom eens samen en bekijk wie wat kan doen. Vele handen maken licht werk. Informeer andere buren van jullie initiatief en nodig ze uit met een mooie uitnodiging.

Wist je trouwens dat Dendermondse wijkcomités of bewonersgroepen die een buurt- of straatfeest organiseren de subsidie ‘vat van de stad’ kunnen aanvragen?

Na de aanvraag ontvang je een Dendermondse cadeaubon ter waarde van €150! Daar kan je al eens samen mee borrelen! Meer info vind je hier.

De Langste Buurttafel                              

Samen eten verbindt mensen over leeftijden en culturen heen. In de strijd tegen eenzaamheid roepen Bond zonder Naam en SAAMO elk jaar iedereen op om ‘De Langste Tafel’ te organiseren. Het gaat om samen eten aan een lange tafel. Met wie? Dat kies je zelf. Maar kies voor verbinding en verbondenheid. Een ideale activiteit om eens in de buurt te organiseren.

Wil je met enkele buurtbewoners een langste tafel organiseren voor jouw buurt?
Heb je hierbij graag ondersteuning? Mail je vraag naar indebuurt@dendermonde.be en we bekijken wat wij voor jou kunnen betekenen.

Meer informatie en handige tips (inclusief stappenplan) kan je alvast terugvinden op volgende website:

https://www.weekvanverbondenheid.be/nl-BE/

Samen de buurt mooi maken

Al wandelend zwerfvuil opruimen…

Misschien op het eerste zicht niet DE leukste activiteit om samen met jouw buren te doen maar…het is aangenamer vertoeven in een nette buurt. Reden te meer om eens samen zwerfvuil op te ruimen. Bovendien is bewegen in de buitenlucht gezond en tijdens het speuren naar zwerfvuil kan je elkaar al wandelend beter leren kennen.

Wie samen met buren een handje uit de mouwen wil steken om zwerfvuil op te ruimen, kan  rekenen op hulp van het lokaal bestuur. De opruimers kunnen rekenen op handschoenen, fluohesjes en afvalzakken voor het ingezamelde afval.
De technische uitvoeringsdienst komt het ingezamelde afval ophalen.

Meer informatie vind je hier en op de website van mooimakers.

Spelen en sporten in je buurt

Voor kinderen niks leuker dan samen buitenspelen met de vriendinnetjes en vriendjes uit de buurt. Laat ze samen krijten op de stoep en maak een heus kunstwerk voor de buurt. Of teken samen een auto-, step- en fietsbaan uit. Daarna kunnen de kids er overheen fietsen, steppen, skaten,… Plezier gegarandeerd!

Maar ook volwassenen spelen graag… Gezellig een potje kaarten met andere buurtbewoners of kubben met de buurt? Organiseer samen een toernooi en laat die KUBB - Cub van start gaan!

Tips

Haal een gratis goodiebag af voor jouw buurt met o.a. stoepkrijt en een boek kaarten.

Bij de jeugddienst en de sportdienst kan je gratis spel- en sportmateriaal ontlenen. Neem voor het ontlenen van een Kubb-spel contact op met de sportdienst.

Speelstraat

Zin in nog meer plezier? Misschien is het een idee om samen met andere bewoners in jouw straat een speelstraat te organiseren? In een speelstraat kunnen zowel de kinderen als de ouders volop spelen en genieten. Dankzij een doorrijverbod is het er veilig. Alles is mogelijk: een springkasteel, een voetbaltoernooi of een ‘reis rond de wereld-parcours’,… Bovendien kunnen ouders gezellig keuvelen met elkaar en is een speelstraat de ideale gelegenheid om andere buurtbewoners te leren kennen.

Je kan een aanvraag indienen om tijdens een deel van de zomervakantie van je straat een speelstraat te maken. Is de straat geen optie, misschien dan wel het pleintje in de buurt? Ondertussen helemaal warm geworden voor het idee? De jeugddienst helpt je graag verder en biedt de nodige ondersteuning. Meer info over de voorwaarden en het aanvraagformulier vind je hier.

Contact

Buurtzorgwerking

Gebouw
Sociaal Huis
Adres
Gentsesteenweg 19200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052 37 85 46
E-mail

Het Sociaal Huis is vrij toegankelijk op ma, woe en vrij van 9-12 u. 
Op afspraak elke dag van 9 -12 u. en van 13.30-16 u.   
Op afspraak di van 16-19 u. enkel als je je niet kunt vrijmaken tijdens de kantooruren.