naar top
Gemeente Dendermonde

Burgerbudget

Het lokaal bestuur Dendermonde biedt de mogelijkheid aan om samen met de inwoners aan de toekomst te bouwen: het burgerbudget. Inwoners mogen projecten indienen en kunnen mee beslissen door te stemmen op de voorstellen via het digitaal inspraakplatform Denk mee(r) voor Dendermonde. Dit is een project van werf 10 uit het meerjarenplan #project9200.

Doel

Het doel van het burgerbudget is om inwoners te laten meedenken en samenwerken, én hun omgeving en leefwereld naar eigen inzicht mee vorm te geven. Algemeen belang speelt hier een belangrijke rol. Het idee moet plaatsvinden binnen het grondgebied van Dendermonde en deelgemeenten. Het moet ook binnen de bevoegdheden van de stad vallen. Aanpassingen aan een gewestweg bijvoorbeeld, kunnen dus niet. 

Volg elke stap in het proces via de tijdslijn op het inspraakplatform en bekijk het volledige reglement. #burgerbudget9200 #project9200

Heb jij een origineel en creatief idee voor onze stad?

Na het succes van de eerste editie, lanceren we opnieuw het burgerbudget. Heb jij een tof project voor onze stad? Deel en motiveer dan jouw project voor 31 mei! Het lokaal bestuur voorziet jaarlijks een budget van 30.000 euro voor inwoners van het grondgebied om zelf de touwtjes in handen te nemen.

Een buurtzithoek? Een vrijwilligerswerking opstarten? Een maatschappelijk initiatief oprichten? Heb je een origineel en creatief idee voor jouw straat, buurt of wijk? Neem een kijkje of deel jouw project via het participatieplatform Denk mee(r) voor Dendermonde! Je leest er ook meer over de voorwaarden en de stemprocedure.

Dien jouw project voor burgerbudget 2021 in!

Winnende projecten 2020

Er werden voor het burgerbudget 2020 in totaal zestig ideeën ingediend. Twaalf daarvan voldeden aan alle voorwaarden en zijn door de inwoners verkozen met meer dan 100 stemmen. Exact 800 Dendermondenaren brachten hun stem uit. De beoordelingscommissie analyseerde de twaalf overgebleven ideeën en schoof vier projecten naar voren die van Dendermonde een nog aangenamere stad maken. Ze werden verkozen op basis van het aantal stemmen en het algemeen belang, maar vooral de eigen inbreng van de indieners gaf de doorslag.

Een budget van 30.000 euro werd verdeeld over de vier winnende projecten. De stadsdiensten toetsen samen met de indieners af hoe hun project verder kan worden gerealiseerd. De indieners ondertekenden een overeenkomst en zijn gestart met de uitvoering van hun project. De realisatie moet binnen de twee jaar gebeuren. Bedankt aan iedereen die zijn of haar steentje bijdroeg voor het burgerbudget 2020. 

  • Speelplein De Vliet 2.0 - 10.000 euro

Idee van Annelore Van Pollaert: In Baasrode dromen we van een moderne en avontuurlijke speeltuin in een groene oase. Zandbak, zitbank, blotevoetenpad, avonturenparcours, houten speeltoestellen, buitensportinfrastructuur, picknicktafels, petanqueterrein, wandelpad ... Om dit plan vorm te geven, werken we via een lokale werkgroep waarin verschillende partners vertegenwoordigd worden. De werkgroep legt prioriteiten, quick wins, uitvoerders en kostprijzen vast. 

  • Trottoir Tomate - 10.000 euro

Idee van Liesbeth Van Damme: Wat als we nu in onze eigen straat de handen uit de mouwen steken en het voetpad letterlijk openbreken? Met de buren de tegels uitbreken en de buurt letterlijk en figuurlijk minder verharden. Bomen, struiken, klimplanten, groenslingers, een bankje en waarom niet: zelfs fruit, groente, kruiden ... op onze trottoirs. Een echte Trottoir Tomate in de Emanuel Hielstraat!

  • Gezelschapspellen in de bib - 8.000 euro

Idee van Andries Geldof: Gezelschapspellen brengen mensen samen en bieden een alternatief voor de vele schermen. De bibliotheek heeft dit nog niet in hun aanbod, maar daar komt verandering in. De bib is als ontmoetingsplaats de uitgelezen plaats om spellennamiddagen of -avonden te organiseren. Ik wil me graag engageren om geïnteresseerden op weg te helpen met de spelregels. We zullen ook samenwerken met de Dendermondse spellenclub. 

  • Burenbank Winningen - 2.000 euro

Idee van Bianca Smet: In de Lijsterlaan is er een pleintje waar onze buurtfeesten plaatsvinden. Veel kinderen spelen er basketbal, leren fietsen, krijten op de grond. Het is leuk dat er een bankje werd voorzien voor de ouders van de spelende kinderen. Ideaal om het burencontact te verbeteren! Het Buurtcomité Winningen hielp mee met de plaatsing en zal instaan voor het onderhoud. 

Contact

Communicatiedienst

Gebouw
Administratief Centrum
Adres
Franz Courtensstraat 119200 Dendermonde
Plan
Wegbeschrijving
Tel.
052-25 10 20
E-mail

Enkel na telefonische afspraak.